Otvaranje izložbe ,,Čarobnjaci iz Niša“

Thursday, 03 December 2015 22:04

foto Tijana Hrčak

Prvog dana 46. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u galeriji ,,Sinagoga“, otvorena je izložba lutaka pod nazivom ,,Čarobnjaci iz Niša“.

Izložbu je otvorio pozorišni hroničar, novinar i publicista Slobodan Krstića, koji je autor monografije Pozorišta lutaka Niš ,,Čarobnjaci iz Niša“.

Lutke, koje će biti izložene do 25. decembra u Galeriji Sinagoga, svedoče o bogatoj i obimnoj istoriji Pozorišta lutaka, od amaterskog Marionetskog pozorišta do profesionalnog Pozorišta lutaka u Nišu. Generacije dece odrastale su poistovećuju se sa ovim likovima, pri čemu je doprinos ove kuće u vaspitanje generacija nemerljiv.

Pored lutaka, u izložbenom prostoru se mogu naći i plakati – najave za predstave odigrane u periodu od osnivanja Pozorišta lutaka u Nišu do danas. Za 57 godina postojanja Pozorište je imalo 252 premijere i desetine hiljada repriznih izvođenja pred više od četiri ipo miliona gledalaca širom sveta.

Mogu se videti i fotografije pojedinih predstava koje oslikavaju različite periode rada, kostima, maski i scenografija. Izložen je i deo bogate riznice nagrada, odlikovanja, pohvalnica i zahvalnica.

Slobodan Krstić je izjavio da ga je na pisanje monografije ,,Čarobnjaci iz Niša“ i otvaranje ove izložbe inspirisala dugogodišnja saradnja sa Pozorištem lutaka, sa glumcima i scenografima. Gospodin Krstić smatra da su deca najiskrenija i najvernija publika, čiji se aplauz najglasnije čuje - ,,decu ne možete slagati, njihov osmeh je najveća nagrada jer se oni sa lutkama poistovećuju, u njima vide sebe“ rekao je Krstić i dodaje da su deca koja redovno posećuju Pozorište lutaka budući gledaoci Narodnog pozorišta, čime se obogaćuje kulturna dobit ovog grada.

Pitali smo gospodina Krstića da nam napravi paralelu između pozorišta nekad i sad, na šta je on rekao da je danas pozorište u krizi zbog sve veće komercijalizacije i nedostatka repertoara za decu, a izuzetno mu je drago što smo na otvaranju ovih susreta mogli videti pravu marionetsku predstavu za decu pod nazivom ,,Olovni vojnik i balerina“.

Slobodan Krstić je dugi niz godina bio urednik kulturne rubrike Narodnih novina i od 1971. prati rad Pozorišta lutaka u Nišu.

izlozbaizlozbaizlozbaizlozbaizlozbaizlozbaizlozbaizlozbaizlozbaizlozbaizlozbaizlozbaizlozba

Read 1001 times Last modified on Thursday, 03 December 2015 22:09
Rate this item
(0 votes)

 Autor sajta Davorin Dinić

Dokumentacija, tekstovi i podrška - Zorica Filipović i marketing služba Pozorišta lutaka

Login Form

Prisutni posetioci

We have 2377 guests and no members online