INTERVJU Dragoslav Todorović, reditelj

Friday, 04 December 2015 16:03

CENIM SVOJU PUBLIKU

Lutkarski ansambl Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina odlučio je da sa predstavom „Zec, kornjača i kompanija“ učestvuje u takmičarskom delu Četrdeset šestih usreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, koji se održavaju u Nišu. Dragoslav Todorović Šilja gostuje u ulozi reditelja i dodaje da je u zrenjaninskom pozorištu radio priličan broj predstava. Poznati reditelj kaže da nije lako objasniti ulogu reditelja, a da se režiranju predstave posvećuje maksimalno jer ceni svoju publiku.


Publika je bila oduševljena Vašom predstavom, koju nagradu očekujete?

Pravo da vam kažem, svi mi ako dođemo na festival, dođemo i da se takmičimo, a nagradu koju očekujem? Ne očekujem ni jednu - i sve.


Deca često ne znaju kako izgleda biti reditelj, možete li nam objasniti vašu ulogu u stvaranju predstave?


To je kvadratura kruga. Teško mogu da vam kažem šta je režija. Moje je da tekst kroz svoju ideju, kako ja vidim taj tekst, pretočim na scenu sa svim svojim saradnicima. Svako od njih je beskrajno važan, od animatora do dekoratera.


Šta je teže režirati, predstavu za decu ili odrasle?


Predstava se pravi da zadovolji publiku. Vi morate da imate ciljnu grupu, jer jedna predstava koja je za predškolski uzrast, već nije interesantna onim starijima, ona koja je za tinejdžere – ne mogu da shvate deca u osnovnoj školi. Nema teže i lakše. Ili pravite predstavu ili je ne pravite, jer ako cenite svoju publiku onda ćete se shodno tome i ponašati.


Dragoslav Todorović Šilja je član Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1979.godine, a publici poznat po predstavama „Car bumbar“, „Veliki dobroćudni džin“, „Korak po korak“ i mnogim drugim.

Lovorka Janković

Read 1257 times
Rate this item
(0 votes)

 Autor sajta Davorin Dinić

Dokumentacija, tekstovi i podrška - Zorica Filipović i marketing služba Pozorišta lutaka

Login Form

Prisutni posetioci

We have 2519 guests and no members online