Svečano zatvaranje 46. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

Saturday, 05 December 2015 20:56

Svečano zatvaranje Četrdeset šestih susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije održano je 4. decembra, a za pobednike ovogodišnjeg festivala u takmičarskom delu izabrana je predstava Bajka o ribaru i ribici u izvođenju Pozorišta lutaka Pinokio iz Beograda.

Program su vodili glumci Mirjana Đorđević i Toma Bibić, koji su kao Meri Popins i Bert izveli zanimljivi mjuzikl “Superfragilisticexpialidocious”. Potom je dečji žiri, koji su činili Marko Durlević, Mina Đorđević i Una Dimitrijević dodelio svoje nagrade. Nagradu za predstavu nad predstavama dobilo je Dečje pozorište iz Subotice za predstavu “Par cipela”, nagrada za najglasniji aplauz zasluženo je pripala predstavi “Mačak u čizmama” Malom pozorištu “Duško Radović”, a nagradu za lutkarske čarolije ovaj žiri dodelio je Pozorištu lutaka Niš za predstavu “Olovni vojnik i balerina”.

Stručni žir zasedao je u sastavu: Nikola Zavišić (magistar lutkarske režije), Jovanović Nebojša (glumac) i Vladimir Petričević (kompozitor), koji je pratio ukupno osam predstava u takmičarskom programu i doneo odluku. Zahvalili su domaćinima na fantastičnoj i profesionalnoj organizaciji i istakli da je profesionalnost u ovoj zemlji i ovom trenutku prava retkost. Njihove pohvale za  izuzetno duhovite  i inteligentne prologe predstava otišle su članovima niškog ansambla: Nataši Ristić, Mariji Cvetković, Saški Pavlović, Davorinu Diniću, Srđanu Miljkoviću i Mladenu Milojkoviću.

Stručni žiri je Specijalnu nagradu za kolektivnu nominaciju i inventivan pristup lutkarstvu u širem smislu, dodelio predstavi “Devojčica koja je svakog volela” Dečjem pozorištu iz Subotice, a za ulogu Brunele u istoimenoj predstavi.jednu od pet ravnopravnih glumačkih nagrada dobila je Elvira Gala. Specijalna nagrada za očuvanje tradicije duge marionete dobilo je Pozorište lutaka Niš za predstavu “Olovni vojnik i balerina”. Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” iz Zrenjanina uručena je Specijalna nagrada za upotrebu tehnike pozorišta senki za predstavu “Zec, kornjača i kompanija”.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za uloge Žana, Sluge i Markiza u predstavi “mačak u čizmama”, dobio je i Damjan Kecojević, glumac Malog pozorišta “Duško Radović”. Dobitnici nagrada za glumačka ostvarenja u predstavi “Ima li deda odelo’” u izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad su Neda Danilović i Slobodan Ninković, a navedena predstava dobila je i nagradu za najbolju muziku, nagradu za najbolju režiju, kao i nagradu za najbolju scenografiju.

Kalo Bela, glumac u predstavama “Devojčica koja je svakog volela” i “Par cipela” dobio je nagradu za glumačko ostvarenje, dok je za najboljeg mladog glumca izabrana Jasmina Pralija, glumica subotičkog ansambla, za ulogu u predstavi “Par cipela” kojoj je dodeljena nagrada “Milena Sadžak”.

Zorani Milošaković, Dragani Vasić i Goranu Popović uručena je nagrada “Janko Vrbnljak” za najbolju animaciju u predstavi “Bajka o ribaru i ribici” beogradskog Pozorišta lutaka “Pinokio”. Koloritne, duhovite i pokretljive lutke u istoimenoj predstavi donele su autoru nagradu, a ista je izabrana i za predstavu sa najboljim tekstom, kao i za najbolju predstavu Četrdeset šestih susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, pa joj je i dodeljen Gran Pri festivala.

Nakon dodela nagrada, reditelj Dragoslav Todorović je zvanično zatvorio Četrdeset šeste susrete profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Naglasio da je u Nišu moglo da se vidi kako se na najlepši mogući način organizuje festival i da su Nišlije digle lestvicu - visoko.

Svečanost je završena scenskim spektaklom “Tihe legende”, koji su izveli gosti iz Bugarske, članovi ansambla Državnog pozorišta lutaka iz Varne.

Marija Prvulović

foto Tijana Hrčak

zatvaranjezatvaranjezatvaranjezatvaranjezatvaranjezatvaranjezatvaranjezatvaranjezatvaranjezatvaranjezatvaranjezatvaranjezatvaranjezatvaranje

Read 986 times Last modified on Sunday, 06 December 2015 19:20
Rate this item
(0 votes)

 Autor sajta Davorin Dinić

Dokumentacija, tekstovi i podrška - Zorica Filipović i marketing služba Pozorišta lutaka

Login Form

Prisutni posetioci

We have 2296 guests and no members online